Effecten van familieopstellingen

 

Een familieopstelling kan je inzicht geven over jezelf, je familiegeschiedenis en de mate waarin jij bepaald wordt door die geschiedenis. Het is een werkvorm die ontwikkeld is door Bert Hellinger, een Duitse psychotherapeut. De methode is nog steeds in ontwikkeling en sinds 1999 wordt er in Nederland mee gewerkt. De methode heeft zich in korte tijd over de hele wereld verspreid en wordt toegepast als therapievorm, in het onderwijs en in organisatieadviespraktijk.
Door het ‘helende en verlossende’ ritueel dat onder leiding van de begeleider wordt uitgevoerd door de representanten die in de opstelling staan, kun je verlichting krijgen van de lasten die je onbewust op je hebt genomen. Door een opstelling wordt het mogelijk toegang te krijgen tot de kracht van je familie, waardoor je meer gesteund je eigen leven kunt inrichten.

Een opstelling maakt duidelijk op welke wijze we verbonden zijn met onze families, culturele of religieuze achtergrond en hoe deze verbondenheid inwerkt in onze dagelijkse keuzes.

Familieopstellingen kunnen je verlossen van gedragingen die niet van jou zijn, maar die je uit onbewuste loyaliteit met vorige generaties blijft volhouden. Het effect van een opstelling wordt niet alleen gevoeld door degene die de vraag heeft ingediend, maar via de verbondenheid van de familieziel door de hele familie.