Ga naar de inhoud

Opstellingen

Het is zo herkenbaar:

· Je zoekt de liefde van je leven, maar geen enkele relatie houdt stand
· Je wordt overvallen door gevoelens van vervreemding en depressiviteit
· Je hebt moeite je eigen talenten te ontplooien en een zinvol bestaan op te bouwen
· Je houdt van je familie, maar je kunt niet bij ze in de buurt zijn zonder conflicten
· Je relatie is de vreugde van het begin kwijt en je overweegt uit elkaar te gaan
· Je hebt voortdurend strijd met je ex over de kinderen en je merkt dat dit een groot effect heeft op hun welzijn

· Je merkt dat ondanks alles wat je probeert, bepalende patronen in je leven zich keer op keer herhalen

Door middel van een familieopstelling worden met behulp van een groep, onbewuste familiepatronen zichtbaar.
Leden van de groep representeren hierbij een deel van je familie.

Belastende familiepatronen gaan soms generaties terug en vinden hun wortels in ernstige gebeurtenissen in de familiegeschiedenis. Oorlog, geweld, vroeg overlijden van ouders of kinderen, echtscheiding, emigratie, seksueel misbruik en andere trauma’s hebben – als ze niet verwerkt zijn – gevolgen in volgende generaties. De gevolgen van deze belastende patronen dienen zich aan als depressies, psychische stoornissen, maar ook gevoelens van bijvoorbeeld vervreemding, moeilijkheden het eigen leven op te bouwen, of afgesneden zijn van de eigen wensen en impulsen. In een opstelling kan duidelijk worden dat je het lot draagt van een familielid, die je nog nooit ontmoet hebt en die zelfs in de familie ‘vergeten’ is.
In mijn workshops krijg je de gelegenheid de onbewuste patronen uit je familie te onderzoeken en door middel van een helend ritueel te laten oplossen. Vervolgens wordt het gemakkelijker voor je, je eigen weg te vinden, bevrijd van de last die je onbewust droeg. Je krijgt helder zicht op wat je doen hebt om je eigen unieke zijn vorm te geven.

Naast vraagstukken met betrekking tot je familie en je persoonlijk leven kun je ook thema’s inbrengen over je werk, je onderneming of familiebedrijf en je levensbestemming.

Effecten van familieopstellingen

Een familieopstelling kan je inzicht geven over jezelf, je familiegeschiedenis en de mate waarin jij bepaald wordt door die geschiedenis. Het is een werkvorm die ontwikkeld is door Bert Hellinger, een Duitse psychotherapeut. De methode is nog steeds in ontwikkeling en sinds 1999 wordt er in Nederland mee gewerkt. De methode heeft zich in korte tijd over de hele wereld verspreid en wordt toegepast als therapievorm, in het onderwijs en in organisatieadviespraktijk.
Door het ‘helende en verlossende’ ritueel dat onder leiding van de begeleider wordt uitgevoerd door de representanten die in de opstelling staan, kun je verlichting krijgen van de lasten die je onbewust op je hebt genomen. Door een opstelling wordt het mogelijk toegang te krijgen tot de kracht van je familie, waardoor je meer gesteund je eigen leven kunt inrichten.

Een opstelling maakt duidelijk op welke wijze we verbonden zijn met onze families, culturele of religieuze achtergrond en hoe deze verbondenheid inwerkt in onze dagelijkse keuzes.

Familieopstellingen kunnen je verlossen van gedragingen die niet van jou zijn, maar die je uit onbewuste loyaliteit met vorige generaties blijft volhouden. Het effect van een opstelling wordt niet alleen gevoeld door degene die de vraag heeft ingediend, maar via de verbondenheid van de familieziel door de hele familie.

Werkwijze

In de opstellingen, zoek ik naar oorzaken van problemen, antwoorden op vragen, maar vooral naar de kracht uit de familie, de helende beweging die jou kan steunen in je leven. In mijn workshops creëer en bewaak ik een veilige en liefdevolle sfeer, waarin ieder op zijn eigen wijze mee kan doen en waarin ruimte is voor vragen en waar in vrijheid geleerd kan worden.

Ik beschouw mijn workshops niet als therapievorm. Deelnemers van mijn groepen volgen lessen in bewustzijn die een helend en inzichtgevend effect kunnen hebben, voor alle betrokkenen.
Ik vind het belangrijk dat deelnemers zelf het management van hun persoonlijke ontwikkeling ter hand nemen en wat voor hen juist is, bij mij komen halen.

Mijn workshops duren een dag, van 10u tot 17u30, de groepsgrootte varieert.
Als je niet eerder in aanraking bent geweest met familieopstellingen, nodig ik je uit als representant mee te doen. In een tweede workshop kun je dan je eigen vraag inbrengen voor een eigen opstelling.

Het is mijn ervaring dat door deze werkwijze je vraag meer helder wordt en dat de opstelling ook meer kracht heeft. Bovendien kun je een eerste keer kijken en beleven hoe ik werk en beoordelen of deze werkvorm iets voor je is. Sommigen mensen komen twee of drie keer naar een workshop en dan wachten ze een tijdje totdat ze voelen dat een volgende opstelling nodig is. Anderen blijven een tijdje meedoen omdat ze merken dat de workshops bijdragen aan hun ontwikkeling en omdat ze de inzichten kunnen gebruiken in hun eigen advies- therapie-, of onderwijspraktijk.

Bij je telefonische aanmelding, ga ik graag kort met je na of een workshop familieopstellingen past bij jouw vraag.
Mensen met een ernstige psychische stoornis, waardoor het meedoen in een groep een belemmering is, nodig ik uit een broer, zus of andere familielid te vragen aan mijn workshop deel te nemen. Mensen die minder dan vijf jaar geleden een psychose hebben meegemaakt of de neiging hebben te dissociëren of manisch te worden raad ik hetzelfde aan.
Mensen die in psychotherapie zijn, adviseer ik met hun therapeut te overleggen.
Eventueel kan de therapeut meekomen, of eerst zelf een workshop meedoen om mijn werkwijze te beoordelen. (kosteloos).

Kosten

€ 65 als deelnemer.

€ 95 als je een eigen opstelling krijgt.

€ 55 voor hospitanten.

1 reactie op “Opstellingen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.